Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/ciuboda/public_html/includes/file.phar.inc).

Redefinirea responsabilității sau trecerea Nodului Sud prin Capricorn 2018 - 2020

Horoscop Nodul Sud in Capricorn

Viața noastră este o continuă scenă în care noi interpretăm diferite roluri. Primul rol pe care-l jucăm este cel de copil. Pe măsură ce creștem rolurile se diversifică și devin din ce în ce mai complexe.  Unele dintre aceste roluri ne fac să ne simțim confortabil iar altele ajungem să le urâm. 

Viața ne aruncă în tot felul de roluri iar de multe ori nu ai de ales. Oricât ai căuta să-ți alegi rolurile pe care le joci, invariabil la un moment dat viața te va surprinde și te va arunca într-o nouă scenă. Oricât ai dori, nu ai cum să controlezi rolurile pe care va trebui să le joci de-a lungul vieții. Poate la un moment vei juca rolul ”salvatorului” atunci când ajuți pe cineva care are o problemă. Alteori poți juca rolul ”victimei” atunci când altcineva te agresează. 

Ceea ce este cu adevărat important este cum jucăm aceste roluri pe care viața ni le oferă. Nu atât rolul în sine contează ci modul în care acționezi și te comporți. Mai ales în acele roluri pe care nu le-ai ales pentru tine. A refuza acel rol nu te scoate din ”scenă” ci doar te face să devii un actor slab. 

Toate aceste roluri au în comun un lucru: ele vin cu o anumită responsabilitate. Prin prisma rolului trebuie să faci ceva, să zici ceva sau să nu faci, să nu zici etc. Fiecare rol vine cu această responsabilitate care te obligă să acționezi într-un anumit mod. De cele mai multe ori, rolurile care ni se aruncă sunt cele importante din prisma evoluției noastre. 

Responsabilitatea într-un rol înseamnă a știi exact cum să te poziționezi, cum să acționezi, ce să zici. Marea dificultate constă în faptul că noi jucăm foarte multe roluri în viața noastră și de cele mai multe ori le amestecăm. Din acest motiv, noi nu prea ne definim clar responsabilitatea ce derivă din rolurile pe care le jucăm. Ca și părinte ai un set de responsabilități. Ca prieten ai alt set de responsabilități. Atunci când față de copilul tău îți asumi responsabilitățile de prieten s-ar putea să greșești. Și invers este valabil.  

Un exercițiu foarte util ar fi de a face o listă cu toate rolurile pe care le jucați în viața voastră. Plecați de la relațiile pe care le aveți (partener de viață, prieteni, colegi de muncă, șef etc). Pe urmă încercați să definiți responsabilitățile pentru fiecare rol în parte. Pe parcursul acestui exercițiu s-ar putea să vă dați seama unde amestecați lucrurile, unde nu vă poziționați așa cum trebuie față de ceilalți. 

Cadoul perfect de la Ascella! Ai un prieten pasionat de astrologie sau tarot? ...

Dar ce înseamnă să nu-ți asumi responsabilitatea?

În astfel de situații, fie îți asumi prea puțin (te implici mai puțin decât ar trebui) sau îți asumi prea mult (te implici mai mult decât ar trebuie). Nu există o formulă de calcul a responsabilității corecte pe care trebuie să ne-o asumăm. Dar atunci când lucrurile ies prost și apar probleme, pe unul dintre roluri înseamnă că nu ți-ai asumat corect responsabilitatea. Fie nu te-ai implicat suficient, fie prea mult și te-ai băgat în rolul celuilalt. 

A fi responsabil înseamnă să înțelegi și să accepți că și celălalt joacă un rol și are o responsabilitate. Poate dorită sau poate accidentală. Și o poate juca bine sau nu. Asumându-ți corect responsabilitatea pentru acel rol îi dai și celuilalt ocazia de a-și asuma partea lui. Sunt foarte cunoscute situațiile în care atunci când joci cu cineva mai bun decât tine poți crește și vei juca și tu mai bine. 

Profilul astrologic la copilului tău - află care este structura personalității, cum își exprimă emoțiile, nevoile și dorințele, modul optim pentru a învăța etc. 

Dacă vrei ca celălalt să se schimbe începe prin a te schimba pe tine. Asumă-ți în mod corect responsabilitatea în acel rol. Evită să joci și rolul lui și, în același timp, evită să nu-ți joci complet rolul tău. Doar astfel poți ajunge la un echilibru cu cei din jur și automat cu tine.

Am făcut toată această introducere deoarece tema responsabilității este una foarte activă în perioada 16 Noiembrie 2018 - 4 Iunie 2020 când Nodul Sud tranzitează semnul Capricornului.

Energia Capricornului este cea care este în strânsă legătură cu ideea de responsabilitate. Nodul Sud trecând prin acest semn face ca la nivel global să existe o nevoie de redefinire a responsabilităților.

Indiferent că discutăm de un individ, de un grup, partid, țară sau organizație internațională, Nodul Sud în Capricorn obligă la redefinirea responsabilităților. Modul în care Nodul Sud face acest lucru este prin amplificarea și ducerea la extrem a tuturor dezechilibrelor legate de responsabilitate. Tot ceea ce nu este ok ca și responsabilitate se va manifesta fie ca o negare totală fie ca o implicare exagerată.

La nivel global va exista un proces foarte profund de redefinire a responsabilități politice. Tot în Capricorn se mai află și Saturn și Pluto. La anul ajunge și Jupiter. Această aglomerare în semnul Capricornului nu a mai existat în ultimi 1500 de ani. Următorii 2-3 ani vor fi marcați de numeroase evenimente geopolitice care au ca scop redefinirea responsabilităților pe care fiecare țară și popor le are. 

La sfârșitul perioadei nu înseamnă că totul va fi rezolvat. Ci doar că ceea ce este acum nu mai poate fi susținut sub această formă în viitor. Practic, se vor pune în această perioadă bazele unor noi tipuri de relaționări și roluri pe care tările și organizațiile le vor juca.

La nivel individual, putem folosi această perioadă pentru a ne redefini propriile roluri și propriile responsabilități. Este un proces care va tine 1 an și jumătate și care implică mai multe variante de încercare. Nu există un tipar, o schemă predefinită a responsabilității.

Atunci când acționezi cum trebuie apare ideea de echilibru interior. Știi că ai făcut ce ține de tine și nu te simți vinovat că lucrurile nu au ieșit cum trebuie. 

Responsabilitatea nu înseamnă învinovățire. Înseamnă mai degrabă acceptare a rolului pe care trebuie să-l joci corelat și cu a juca cât de bine poți să o faci în acel moment. Dacă noi am acționa responsabil de fiecare dată nu mai fi prinși în tot felul de bucle și experiențe repetitive. 

În această perioadă cu Nodul Sud în Capricorn ar fi indicat să ne punem cât de des putem întrebarea: în acest moment, în acestă situație care este responsabilitatea mea? Reușesc eu să-mi asum corect această responsabilitate?

Totodată, este extrem de important să reținem faptul că prima și ultima responsabilite pe care o avem este față de noi înșine. Atunci când te naști, prima ta responsabilitate este să inspiri aer. Atunci când mori ultima ta responsabilitate este să expiri. Pe parcursul vieții responsabilitatea față de propria persoană este cea mai importantă. 

Vin și subliniez că mă refer la asumarea corectă a responsabilității. Nici prea mult, nici prea puțin. Dacă te pui pe tine pe primul loc în toate și în orice moment nu înseamnă că ți-ai asumat corect responsabilitatea asupra propriei persoane. Ai fost doar egoist. 
A fi responsabil asupra propriei vieți înseamnă să știi când poți deveni responsabil pentru altul. Altfel, îți asumi responsabilități pentru care nu ești pregătit și automat lucrurile ies prost. Ajungi să promiți lucruri de care nu te poți ține de cuvânt.

Punctul opus Nodului Sud este Nodul Nord și care se va afla în semnul opus Capricornului, în Rac. Acest punct ne arată modul în care putem să ne dăm seama dacă ne asumăm corect responsabilitatea.  Poziția Nodului Nord în Rac ne spune că doar centrându-ne pe propriile emoții, pe nevoia de securitate interioră și acționând cu blândețe putem să ne alegem în mod corect responsabilitățile în viață.  Orice altă cale duce la asumarea incorectă. 

Energia blândeții este una dintre cele mai puternice forțe. Blândețea include răbdare, delicatețe și fermitate. Blândețea nu este un semn al slăbiciunii ci un indicator a forței interioare a acelei persoane. Încercați ca în această perioadă să descoperiți și să folosiți în viața voastră blândețea. Fiți blânzi cu voi înșivă, cu propriile greșeli.

Atunci când, în această perioadă, simți că altcineva se implică prea mult sau prea puțin încearcă să te întrebi: eu îmi asum în mod corect responsabilitatea în acel moment? Folosind forța blândeții (răbdare și fermitate) te poți repoziționa corect în respectiva situație și astfel să-l faci și pe celălalt să-și reconsiderea atitudinea. Nu lupta cu omul ci înțelege care este rolul tău și care este rolul lui. Nu o lua personal. 

Sper ca cele scrise mai sus să vă ajute în perioada următoare. Fiecare își are propriul drum iar Nodul Sud acționează în mod diferit în funcție de harta natală. Prin intermediul unei consultații astrologice poți afla mai multe despre aceste influențe.

Toate bune,
Dan
 

Share this post